Nagyvilág

A sziget, ahol az ember megtapasztalja, mennyire kiszolgáltatott a természetnek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A sziget, ahol az ember megtapasztalja, mennyire kiszolgáltatott a természetnek

A legenda szerint Madeira szigetét egy, a viharos óceánon hánykolódó hajótörött angol szerelmespár véletlenül fedezte fel, még a portugálok érkezése előtt. Ahogyan a sziget történelme és legendáriuma is kiszámíthatatlansággal és véletlenekkel teli, úgy Madeira az erős kiszolgáltatottság érzését kelti az ide látogatókban is. Az ember rutinból előveszi az időjárás-előrejelzést, de hamar rájön, hogy erre nem alapozhat. Kiszámíthatatlan, hogy a felhők milyen irányt vesznek, a 100 kilométeres szél melyik partvonal felől támad fel, vagy a vihar melyik irányból csap le pillanatok alatt az atlanti-óceáni szigetre.

A Portugáliához tartozó földdarabon immáron 600 éve élnek emberek, akik minden erejükkel küzdenek a változékony időjárási körülményekkel. De mintha a sziget is küzdene az ember ellen.

A túrázó minden percben emlékezhet a természetnek való kiszolgáltatottságára és az őt körülvevő erőkre az ezerarcú szigeten, ahol mindössze 741 négyzetkilométeren sűrűsödnek több száz éves őserdők, feketehomokos tengerpart, trópusi falvak, vulkanikus sziklák, felhők fölé magasodó hegycsúcsok és az óceánra néző meredek sziklafalak.

Galéria
Szajki Bálint / 24.hu
Olvasói sztorik