Nagyvilág

Isztambul polgármestere akár Erdogan kihívója is lehet

Erdem Sahin / EPA / MTI
Ekrem Imamoglu, az ellenzéki Köztársasági Néppárt isztambuli polgármestere beszél a szombati kampánygyûlésen.
Erdem Sahin / EPA / MTI
Ekrem Imamoglu, az ellenzéki Köztársasági Néppárt isztambuli polgármestere beszél a szombati kampánygyûlésen.
Törökországban helyhatósági választásokat tartanak.

A legnagyobb verseny Ankara és Isztambul irányításáért folyik. Az eredményeket széles körben a kormány támogatottsága felmérésének is tekintik – jelentették hírügynökségek. Az MTI emlékeztet rá, hogy parlamenti és elnökválasztás tavaly volt az országban, és ezeken a már két évtizede hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan elnök és pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) nyert.

Ugyanakkor Isztambulnak 2019 óta ellenzéki a polgármestere. A szekuláris Köztársasági Néppártot (CHP) képviselő Ekrem Imamoglu ismét indult a tisztségért. Az ország legnagyobb városát előtte 25 éven át az AKP irányította. Erdogannak érzelmileg is fontos Isztambul irányítása, ott kezdte politikai karrierjét: 1994-ben ő lett a polgármester. Aztán 2003-ban miniszterelnök, és 2014-től elnök.

A dpa hírügynökség szerint ha Imamoglu most is nyer, akkor akár ellenfele is lehet Erdogannak a 2028-as elnökválasztáson. Viszont a polgármester ellen per folyik választási tisztségviselők megsértésének vádjával, ha jogerősen elítélik, többé nem vállalhat köztisztséget.
Isztambulban az AKP polgármesterjelöltje Murat Kurum, aki várostervezési miniszter volt Erdogan egyik kormányában.

A felmérések szerint szoros verseny várható közte és Imamoglu között. Mindazonáltal még 47 másik polgármesterjelölt van a 16 millió lakosú metropoliszban. Ankarának szintén ellenzéki polgármestere van, Mansur Yavas, aki szintén újraindult, és az előzetes felmérések szerint nyerni is fog az AKP jelöltjével, Turgut Altinokkal szemben. A szavazásra jogosultak száma 61 millió a 85 millió lakosú Törökországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik