Nagyvilág

Katonát és civileket is öltek az Ecuadort rettegésben tartó fegyveres bandák

Yuri CORTEZ / AFP
Yuri CORTEZ / AFP
Számos halálos áldozata van az országban tomboló erőszaknak.

Számos halálos áldozata volt Ecuadorban az utóbbi egy hétben lőfegyveres bandák támadásainak. A legutóbbi, szombati támadásban nyolc embert gyilkoltak meg, további nyolcat pedig megsebesítettek az ország lenépesebb városában, Guayaquilben – közölte a rendőrség.

Szombaton támadók mozgó gépjárműből lőttek az utcán emberek egy csoportjára. Pénteken egy tengerparti strandról elraboltak, majd meggyilkoltak öt embert Ayampe városban. A rendőrség szerint a támadók egy rivális banda tagjainak nézték kiszemelt áldozataikat. Manta városban is meggyilkoltak aznap négy embert, köztük egy katonatisztet – írja az MTI.

Egy héttel ezelőtt holtan találták Ecuador legfiatalabb polgármesterét és egy munkatársát. A 27 éves Brigitte Garcíát egy tanácsadójával együtt lőtték agyon autójukban Manabí tartományban.

Ecuador néhány éve még a béke szigete volt a térségben, azonban azóta, hogy a Peruban és Kolumbiában előállított kábítószer fő tranzitországa lett, az erőszak hihetetlen méreteket öltött az országban. Tavaly augusztusban meggyilkolták az elnökválasztás egyik jelöltjét egy quitói kampányrendezvényen, két héttel a voksolás előtt. Fernando Villavicencio a korrupció és a szervezett bűnözés ellen küzdelem szószólója volt.

Daniel Noboa államfő idén január elején a drogkereskedelemhez köthető erőszak elharapózása miatt hatvannapos szükségállapotot vezetett be, amelyet aztán március elején meghosszabbított. Az elnök 22 bűnbandát terrorszervezetnek nyilvánított.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik