Nagyvilág

Volt tanácsadója szerint Trumpnak nincs elég esze ahhoz, hogy diktátor legyen

Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
John Bolton nincs túl jó véleménnyel volt főnökéről.

Interjút adott a Le Figarónak John Bolton, aki 2018 áprilisa és 2019 szeptembere között volt Donald Trump elnöki tanácsadója. Bolton szerint Trump hiába rajong az autokrata vezetőkért, nincs elég esze ahhoz, hogy kiépítsen és irányítson egy diktatúrát.

Egy ingatlanfejlesztőről beszélünk, az Isten szerelmére!

– fakadt ki a 75 éves Bolton, mikor arról kérdezték, hogy vajon Trump megpróbálhat-e az általa dicsért diktátorok nyomdokaiba lépni. Szerinte Trumpnak hiányzik a koherens politikai filozófiája és a koncentrációs képessége is, amely létfontosságú a hatékony diktátoroknál. Elmondása alapján a volt elnököt nem is érdekli a politikai döntéshozás és a következmények elemzése oly módon, ahogy az bevett a vezetőknél.

Minden epizodikus, anekdotikus, tranzakcionális. És minden akörül a kérdés körül forog, hogy miként kedvez mindez Donald Trumpnak.

Az agresszív külpolitikai nézetei miatt republikánus „héjaként” számon tartott Bolton nem most kritizálta először volt főnökét, a Fehér Házban töltött időszakáról szóló 2020-as memoárjában is arról írt, hogy Trumpot csak az ellenségei megbüntetése érdekelte, és az, hogy tud hízelegni az Egyesült Államok olyan ellenlábasainak, mint Oroszország.

Trump alkalmatlan elnöknek. Ha az első elnöki ciklusa rossz volt, a második még rosszabb lesz

– írta akkor.

Az elnöki székért újra elinduló Joe Biden közben épp arra építi kampányát, hogy Trump veszélyes a demokráciára, amelyet csak újra és újra alátámaszt az olyan kijelentéseivel, minthogy egy napra szeretne diktátor lenni, illetve, hogy Amerikában vérfürdő lesz, ha nem nyeri az elnökválasztást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik