Nagyvilág

Két Budapesten élő embert azonosítottak be az orosz befolyást leleplező európai titkosszolgálati műveletben

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

Magyar szála is van annak az európai titkosszolgálati műveletnek, amelyet elkőször szerdán hoztak nyilvánosságra, miután a cseh kormány szankciós listára tett két magánszemélyt és egy jogi személyt.

A magánszemélyek egyike Viktor Medvegycsuk, akit az ukrajnai háború után fosztottak meg állampolgárságától, és most Oroszországban él, valamint Artyom Marcsevszkij. A jogi személy pedig a Voice of Europe nevű hírportál, amelynek finanszírozása mögött ők álltak.

A hvg.hu azt írja, a titkosszolgálati művelet részleteire rálátó forrásokból úgy értesült, hogy a Medvedcsukékhoz köthető orosz befolyásolási hálózatban a kémelhárítás egy Budapesten élő francia, valamint egy szintén a magyar fővárosban élő francia-magyar állampolgárt azonosított be, mindketten szélsőjobboldali körökben mozognak és aktív kapcsolatuk van magyar politikusokkal is.

A cseh külügy szerdán azt közölte, hogy egyes európai politikusok, akik együtt dolgoztak a Voice of Europe oldallal, Oroszországtól kaptak fizetést, a pénzek egyes esetekben a júniusi európai parlamenti választásokra való választási kampányukat is fedezték. Pénzeket német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusok kaptak – írta a Deník N cseh külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik