A következő élő közvetítés része Moszkva szerint bizonyított a kapcsolat az ukránok és a krasznogorszki terrortámadás elkövetői között

Az oroszok által kiadott 11 hadifogolyból 10 csak hazudta, hogy magyar

MTI
MTI

Oroszország tavaly júniusban 11 hadifoglyot adott át, a hivatalos álláspont szerint pedig azért Magyarországra szállították őket, mert magyar nemzetiségűek voltak. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes akkor azt mondta, hogy a kárpátaljai származású katonákat hazánk kérésére szállították Magyarországra az orosz ortodox egyház és Kirill pátriárka közreműködésével, „az egyházak közötti együttműködés keretében”.

A Deutsche Wellének azonban sikerült megszólaltatnia a szabadon engedett hadifoglyok közül kettőt, és ők azt állították:

a 11 katona közül csak 1 volt magyar nemzetiségű, a többiek csak állították ezt magukról.

A német médiacég szerint Magyarország furcsa alkut kötött Oroszországgal, hiszen az orosz titkosszolgálat kérte a foglyokat arra, hogy hazudják magukat magyarnak. Az Orbán-kormány a határon túli magyarság megsegítéseként állította be az ügyet.

A nyilatkozó katonák kárpátaljai származásúak, de ukránok. Az ügy egyébként diplomáciai botrányhoz vezetett Ukrajna és Magyarország között, a nemzetközi jog szerint ugyanis a katonák hazáját tájékoztatni kell arról, ha a foglyokat harmadik országba szállítják.

A cikk szerint a katonák egy darabig nem is térhettek vissza Ukrajnába, Magyarországon ugyanis azt mondták nekik, hogy ez veszélyeztetné a további foglyok kiszabadítását. Ezzel szemben az Orbán-kormány végig azt kommunikálta, hogy a katonák szabad emberek, így oda mennek, ahová akartak. (via: Rtl.hu)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik