Nagyvilág

Visszaállítják a határellenőrzést Németországban a foci-Eb alatt

AFP
AFP
Minden németországi határátkelőnél ellenőrizni fognak a nyári labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt.

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter a Rheinische Post napilap keddi számában beszélt arról: azért döntöttek az EURO-2024 alatt az ideiglenes határellenőrzés visszaállítása mellett, hogy megakadályozzák olyan személyek bejutását az országba, akik erőszakos cselekményeket követhetnek el, és a lehető legjobb védelmet akarják biztosítani a jelentős nemzetközi sportesemény számára. Ezzel kapcsolatban a hangsúly a szélsőségesekkel, a huligánokkal, és az erőszakos cselekmények elkövetőivel szembeni, valamint a kibertámadások elleni védekezésen van, mondta.

A németek a szintén általuk rendezett 2006-os világbajnokság idején is ideiglenes határellenőrzést vezettek be, és Faeser az elmúlt napokban már tett utalást arra, hogy ismét fontolgatják ezt. A belügyminiszter február közepén már meghosszabbította június közepéig a lengyel, a cseh és a svájci határok ellenőrzését, aminek célja a csempészet és az illegális bevándorlás elleni védekezés.

A futball Európa-bajnokság június 14-én kezdődik, a döntőt július 14-én játsszák. A magyar válogatott a csoportkörben elsőként Svájccal találkozik Kölnben, majd Stuttgartban előbb a házigazda Németország, aztán Skócia lesz az ellenfele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik