A következő élő közvetítés része A Hamász vezére Iránba utazik a tűzszünetről szóló ENSZ-határozat hírére

Teheránba utazik a Hamász vezére

Saher Alghorra / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Saher Alghorra / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Teheránba utazik kedden Iszmail Haníje, a Hamász vezetője, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfő határozatot fogadott el, amelyben azonnali tűzszünetet követelt Izrael és a Hamász között – írja a Reuters iráni Press TV-re hivatkozva.

Irán támogatja a Hamászt a közel hat hónapja tartó gázai háborúban, amelynek során több mint harminckétezer palesztin halt meg a gázai övezetben – nagyrészt civilek. A keddi utazás Iszmail Haníjeh második iráni látogatása a háború október 7-i kezdete óta.

Nasszer Kanáni iráni külügyi szóvivő „pozitív lépésként” értékelte az ENSZ BT hétfői határozatát.

Annál fontosabb lépés a hatékony cselekvés a végrehajtása érdekében

–  figyelmeztetett.

A Hamász ugyancsak üdvözölte az ENSZ-határozatot, hozzátéve, hogy a tűzszünetnek állandónak kell lennie.

Mint ismert, az Egyesült Államok tartózkodott az ENSZ-szavazáson, ami azt eredményezte, hogy Izrael állam mégsem küldi el tárgyalóküldöttségét Washingtonba. Az izraeli vezetés pénteken megállapodott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel arról, hogy a hadikabinet két tagja, Ron Dermer miniszter és Cahi Hanegbi nemzetbizottsági elnök Joe Biden amerikai elnök kérésére ezen a héten Washingtonba utazik megtárgyalni Izrael esetleges hadműveletét a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén található Rafah ellen. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezt a delegációt mondta le hétfőn.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik