A következő élő közvetítés része A Hamász vezére Iránba utazik a tűzszünetről szóló ENSZ-határozat hírére

Izrael visszahívta a tárgyalóit a Katarból, mert a Hamász szerintük nem érdekelt a megállapodásban

Saher Alghorra / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Saher Alghorra / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Izrael véget vetett kedden a tűzszüneti tárgyalásoknak Katarban, miután az ENSZ Biztonsági Tanács hétfőn megszavazta az azonnali tűzszünetről szóló határozatot.

A Hamász még hétfőn este közleményt adott ki, amelyben elutasította az izraeliek legújabb ajánlatát, mivel szerintük a zsidó állam nem reagál az alapvető követeléseikre, vagyis:

  • az átfogó tűzszünetre,
  • az izraeli hadsereg kivonására a Gázai övezetből,
  • az otthonukból kitelepítettek visszaköltöztetésének igényére,
  • valamint „egy valódi fogolycserére”.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala közleményben tudatta, hogy

Izrael nem fog engedni a Hamász téveszmés követeléseinek.

Az izraeli kormány hivatalos álláspontja szerint a Hamász nem érdekelt a tárgyalások folytatásában, és szomorú bizonyítékát adta „annak a kárnak, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanács határozata okozott”.

Israel Katz külügyminiszter kedden úgy értékelt, hogy az ENSZ felbátorította a Hamászt a megállapodás elutasítására. Szerinte az ENSZ BT a tűzszünet melletti kiállásával azt üzenete, hogy „nem kell sietni”, mert nemzetközi nyomást gyakorolnak Izraelre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfőn elfogadott határozata azonnali tűzszünetet vár el a ramadán hónap hátralevő részére, és követelte a Hamász túszainak szabadon bocsátását is.

Ez volt az első alkalom, hogy a három nagyhatalom, az Egyesült Államok, Kína vagy Oroszország egyike sem vétózta meg a tűzszünetre való felhívást. Az ENSZ-szavazás után Benjamin Netanjahu lemondta két miniszterének tervezett washingtoni látogatását.

(Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik