Nagyvilág

Bolsonaro pizzát, kávéfőzőt és párnákat is kapott, míg a brazíliai magyar nagykövetségen bujkált

AFP
AFP

Pizzát, kávéfőzőt és párnákat is kapott Jair Bolsonaro volt brazil elnök, mialatt a brazíliai magyar nagykövetségen tartózkodott – írja a Metropoles brazil lap, szúrta ki a hvg.hu.

Keddre diplomáciai botrány alakult ki a két ország között az ügyből, a brazil külügyi tárca bekérette Halmai Miklóst, Magyarország brazíliai nagykövetét, hogy magyarázatot adjon arról, hogy miért bujkált a volt brazil elnök a követségen.

Halmai személyesen fogadta a volt elnököt a nagykövetségen, és mint a brazil lap írja, később ő maga volt az, aki a kávéfőzőt a szobájához vitte, a pizzát pedig biztonsági őrök továbbították neki, miközben kocsija a követség parkolójában állt.A New York Times írta meg hétfőn biztonsági kamerák felvétele alapján, hogy Bolsonaro feltűnt a brazíliavárosi magyar képviselet előtt február 12-én, hogy a brazil rendőrség egy ellene folyó nyomozás miatt bevonta az útlevelét és letartóztatták két tanácsadóját, akiket azzal vádolnak, hogy puccsot terveztek, miután az előző elnök 2022-ben elvesztette a választást.

A volt államfő végül két éjszakát töltött a nagykövetségen, ahol menedékjogot kért. Ő maga is beszélt arról, hogy járt a magyar nagykövetségen, és elmondta, hogy van egy, a világ más államfőiből álló baráti köre, akikkel szokott beszélgetni, ők pedig aggódtak érte, minden más pedig csak spekuláció.

Brazília kedden visszahívta magyarországi nagykövetét, és a brazíliai rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, ami Bolsonaro letartóztatásához is vezethet. Mint a CNN Brasil írta, azzal, hogy menedékjogot kért egy olyan országtól, amellyel jó kapcsolatokat ápol, igazolhatja a megelőző fogva tartás elrendelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik