Nagyvilág

Biztonsági riasztást adott ki Franciaországra az USA nagykövetsége

Mohamad Salaheldin Abdelg Alsayed / Anadolu (Photo by Mohamad Salaheldin Abdelg Alsaye / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mohamad Salaheldin Abdelg Alsayed / Anadolu (Photo by Mohamad Salaheldin Abdelg Alsaye / ANADOLU / Anadolu via AFP

Biztonsági riasztást adott ki hétfőn az Egyesült Államok franciaországi nagykövetsége, amely fokozott óvatosságra és körültekintésre inti az oroszágban tartózkodó állampolgárait.

A külképviselet a honapján felidézte, hogy a pénteki moszkvai terrortámadást követően a francia kormány a legmagasabb szintre emelte a Vigipirate nemzetbiztonsági riasztórendszert.

Ennek eredményeképpen a lakosok és a látogatók Franciaország-szerte fokozott biztonsági intézkedésekkel találkozhatnak a közterületeken, így a repülőtereken, a tömegközlekedésen, a imahelyeken, a idegenforgalmi helyszíneken, az iskolákban, a nagyobb sportlétesítményekben és a nagy kereskedelmi központokban.

A francia hatóságok – mint írták – aktívan figyelik a szervezett csoportok és radikalizálódott személyek által jelentett terrorfenyegetéseket.  A támadások minimális figyelmeztetéssel vagy anélkül történhetnek, és idegenforgalmi helyszíneket, a nagyobb sport- és kulturális eseményeket, valamint más, nagyszámú civilt vonzó nyilvános területeket célozhatnak meg.

A zsúfolt és népszerű turistaövezetek látogatóinak különösen figyelniük kell a környezetükre

– hívták fel a figyelmet. Az Egyesült Államok ezért egyebek mellett arra kérte a Franciaországban tartózkodó polgárait, hogy

  • Kerüljék a tüntetéseket és a jelentős rendőri tevékenységgel érintett területeket.
  • Legyenek óvatosak, ha nagyobb gyűlések vagy tüntetések közelében tartózkodik.
  • Figyeljék a helyi médiát.
  • Legyen tisztában a környezetükkel.
  • Viselkedjenek visszafogottan.
  • Tájékozassák barátaikat és családtagjaikat a biztonságukról.

Az MTI szerint Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján hétfőn a francia hatóságok által korábban kiadott terrorriasztással kapcsolatban az amerikai üzleti érdekeltségekről azt mondta, hogy kormányuk minden tengerentúlon tevékenykedő amerikai vállalkozást éberségre int és folyamatosan frissíti biztonsági ajánlásait.

Az amerikai nagykövetség – írták – Moszkvában hasonló figyelmeztetést adott ki március elején, amikor az ott készülő merényletről tudomást szerzett. Az adminisztráció több képviselője beszámolt arról, hogy az értesülést az orosz kormány illetékeseivel is megosztották, napokkal a terrorakció előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik