Nagyvilág

Japánokat rabolt el Észak-Korea, a japán kormányfő Kim Dzsongunnal tárgyalna

STR, YUICHI YAMAZAKI / KCNA VIA KNS / AFP / KCNA VIA KNS
STR, YUICHI YAMAZAKI / KCNA VIA KNS / AFP / KCNA VIA KNS

Találkozót kért Kisida Fumio japán miniszterelnök Kim Dzsongun észak-koreai vezetőtől – jelentette hétfőn a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Kisida a közelmúltban annak a „kívánságának adott hangot”, hogy szeretne találkozni Kim Dzsongunnal – közölte Kim Jodzsong, az észak-koreai vezető befolyásos nővére hétfőn. A japán kormányfő ugyanazon – miként az MTI beszámolt róla – a napon a tokiói parlamentben azt mondta, hogy

legfelsőbb szintű tárgyalásokra van szükség

a két ország között fennálló problémák megoldására. Elsősorban „az emberrablások kérdéséről” van szó – mondta Kisida.

Észak-Korea a 70-es és 80-as években japán állítások szerint több tucat japán állampolgárt rabolt el, hogy kémek kiképzésére használja fel őket. 2002-ben Phenjan 13 japán állampolgár elrablását ismerte el.

Sok japán számára az emberrablások ügye érzelmi téma, amely hosszú ideje megterheli a két ország közötti kapcsolatokat. Emellett Japán fenyegetve érzi magát az észak-koreai atom- és rakétaprogramtól. Beárnyékolja a kapcsolatokat a jóvátétel kérdése is a koreai félsziget 1910-1945 közötti japán megszállásáért.

Kim Jodzsong hétfőn azt mondta, elsősorban Japán döntésén múlik, hogy „új fejezetet nyissanak a kétoldaló kapcsolatokban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik