Nagyvilág

Orosz bányaomlás: visszavonták a mentőalakulatokat

RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE / AFP
RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE / AFP

A vizsgálatok szerint nagy valószínűséggel talajvíz árasztotta el az orosz távol-keleti Pionyer aranybányát, ahol egy hete kőzetomlás történt, és a mélyben bányászok rekedtek – tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget az operatív szolgálatok munkatársa.

„A kúton keresztül elvégzett felderítés kimutatta, hogy 153 méter mélységben víz van a bánya járataiban” – mondta az illetékes. További három kút fúrása folyamatban van. Változatlanul fennáll a veszélye egy újabb kőzetomlásnak, és annak, hogy beomlik a bánya védőfala. Emiatt a mentőket és a mérnököket visszavonták a bányából.„Műszaki tanácskozást tartanak, amelyen eldöntik, hogyan folytassák a mentési munkálatokat” – mondta az illetékes a hírügynökségnek.

A kőzetomlás és a jég betörése 97 méteres mélységben, 50 méterrel a bányászok utolsó regisztrált tartózkodási helye felett történt. A Pionyer aranybányában március 18-án kőzetomlás történt, aminek következtében 13 vájár rekedt a föld alatt. A mentési munkálatokat megnehezíti a feltörő talajvíz. A bányászok utolsó tartózkodási helyét 147 méter mélységben regisztrálták, azonban nem sikerült velük kapcsolatot teremteni. A régióban szükségállapotot vezettek be.

A mentési munkálatokkal párhuzamosan a biztonsági előírások megsértésének gyanújával a nyomozók őrizetbe vették a bánya ügyvezető igazgatóját – számolt be üzenetküldő csatornáján az orosz Nyomozó Bizottság Amur-vidéki igazgatósága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik