Nagyvilág

Az Iszlám Állam is közzétette a felvételeit az oroszországi támadásról

Tom Grimbert / Hans Lucas / AFP
Tom Grimbert / Hans Lucas / AFP

Az Iszlám Állam által közzétett új videók alapján már biztosra vehető, hogy ők követték el a 137 halálos áldozatot követelő támadást a Moszkva melletti Crocus City koncertterem ellen. A pénteki krasznogorszki terrortámadás az Iszlám Állam legvéresebb európai akciója volt, és Oroszországban a beszláni tragédia óta a legsúlyosabb, írja a Guardian.

Az iszlamista terrorszervezet hírügynöksége, az Amaq új felvételeket hozott nyilvánosságra az akciókról, ezeket a tartalmuk miatt nem linkeljük.

A felvételeket maguk a fegyveresek készítették, miközben civilekre vadásznak a Crocus City Hall előcsarnokában, és közvetlen közelről nyitnak tüzet rájuk.

A videó egy pontján az is hallható, hogy az egyik támadó arra buzdítja társát, hogy senkinek se kegyelmezzen, és öljön meg mindenkit.

A támadás mind a négy közvetlen elkövetőjét elfogták. A merénylet kapcsán összesen 11 személyt vettek őrizetbe: a belügyminisztérium szerint mindegyikük külföldi állampolgár.

Oroszország korábban Ukrajnát próbálta megvádolni a történtekkel, amit Kijev határozottan visszautasított. Vlagyimir Putyin elnök szombaton korábban azt mondta, hogy a terroristák Ukrajna felé próbáltak menekülni.

Még ha a legtöbben nem is hallottak az Iszlám Államról 2019 óta, a terrorista hálózat nem tűnt el, és továbbra is hatalmas veszélyt jelent a nemzetközi közösség számára.

Kapcsolódó
Az Iszlám Állam nem most támadt fel – igazából sosem győztük le
Az Iszlám Állam Khorászán tartománya az elmúlt két évben nagyon ráállt Moszkvára, az iszlám ellenségének beállítva Oroszországot. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik