Nagyvilág

Orbán gratulált Putyinnak

Grigory SYSOYEV / POOL / AFP
Grigory SYSOYEV / POOL / AFP

A hivatalos eredmény kihirdetését követően Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön levélben gratulált Vlagyimir Putyinnak az Oroszországi Föderáció elnökévé történt újraválasztása alkalmából – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A magyar kormányfő az első uniós vezető, aki gratulált az orosz elnöknek az újraválasztásához.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke múlt hét pénteken, mikor épphogy elkezdődött az elnökválasztás, szarkasztikus posztban gratulált Putyinnak az „elsöprő győzelméhez”. Korábban Olaf Scholz német kancellár jelezte, hogy nem fognak gratulálni az orosz elnökválasztás győztesének.

Orbán ezzel szemben azt írta: örömére szolgál, hogy a Magyarország és Oroszország közötti együttműködés kölcsönös tiszteleten alapul, ami lehetővé teszi fontos kérdések megvitatását a mostani, nagyon nehéz geopolitikai helyzetben is.

Magyarország a béke pártján áll; meggyőződésünk, hogy a párbeszéd fenntartása alapvető feltétele a béke mielőbbi megteremtésének

– fogalmazott.

A magyar miniszterelnök biztosította az orosz elnököt, hogy hazánk készen áll az országaink közötti együttműködés fokozására a nemzetközi jog által nem korlátozott ágazatokban, írta a gratuláló levélről Havasi Bertalan.

A három napon át tartó orosz elnökválasztást elsöprő fölénnyel, a szavazatok 88 százalékával nyerte Vlagyimir Putyin, de valódi riválisok nem a szavazólapokon szerepeltek, hanem vagy pár napja temették el őket, mint Alekszej Navalnijt, vagy még időben kizárták őket a versengésből, ahogyan a háborúellenes Borisz Nagyezsgyin esetében történt.

Kapcsolódó
A Kreml házibajnokságának győztese: Vlagyimir Putyin
A valódi riválisok nem a szavazólapokon szerepeltek, hanem vagy pár napja temették el őket, vagy még „időben” kizárták őket a versengésből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik