Nagyvilág

Politico: eltörölné a vétót az Európai Bizottság

AFP
AFP

Alapvetően írná át az uniós csatlakozási folyamatot az Európai Bizottság, az erről szóló javaslatot szerdán ismertetheti Ursula von der Leyen – írja a Politico hírlevele alapján a hvg.hu. A tervezet lényege, hogy a jelenleg a csatlakozási tárgyalások fázisában levő országok, Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni országok bizonyos tagságból eredő előnyöket már az előtt élveznének, hogy teljes jogú tagjaivá válnának a közösségnek.

A javaslat a belső piachoz való fokozatos hozzáférést javasolja, hozzátéve, ehhez minden előírást teljesítenie kell az országoknak.

A mostani tagok számára ennél is nagyobb jelentősége lehet annak, hogy Brüsszel fokozatosan feladná az egyhangúságot – írja a hvg.hu. A dokumentum szerint ennek helyét a jelenleg is általánosan alkalmazott minősített többség venné át (ez a tagországok 55, egyben az uniós lakosság 65 százalékát képviselő kormányok szavazatát jelenti).

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerdán újságíróknak azt mondta, hogy a jelenlegi kormányzási, döntéshozatali módszerben már most nehezen lehet egyhangú döntéseket hozni létfontosságú kérdésekben, és az EU bővítésével meg kell vizsgálni, hogyan hoz döntéseket az EU, és ennek legfontosabb kérdése a vétójog.

Az RTL beszámolója szerint Jourová megjegyezte, hogy a vétójog a kisállamok egyetlen lehetősége a tagállamok számára fontos döntések befolyásolására, de volt már arra példa, hogy visszaéltek ezzel. A cikkben azt írják, hogy Jourová kijelentette: amikor külpolitikai és védelmi döntéseket kell hozni, akkor „veszélyes kiegyensúlyozatlanság” eredményez a vétójog, hiszen gyakorlatilag kétmillió Fidesz-szavazó dönt 460 millió ember sorsáról.

Jourová a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Magyarország és az Európai Bizottság között jelenlek is zajlanak a tárgyalások az Erasmus-program újraindításával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik