A következő élő közvetítés része Moszkva szerint Franciaország hamarosan Ukrajnába küld kétezer katonát

Az ukrán katonai hírszerzés segíti az orosz önkéntes alakulatokat

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége segítséget nyújt az Oroszországi Önkéntes Hadtest (RDK), az Oroszország Szabadsága Légió és a Szibériai Zászlóalj elnevezésű, Oroszországban működő orosz önkéntes alakulatoknak – erősítette meg Andrij Juszov, a katonai hírszerzés szóvivője egy keddi tévéműsorban.

Ezek az emberek azért jöttek hozzánk, hogy segítsenek az ukránoknak megszabadulni az orosz megszállóktól. Bátran és hősiesen mutatkoznak be a front számos szakaszán, közvetlenül részt vállalva komoly hadműveletekben. Ezért természetesen Ukrajnának segítenie kell azokat az oroszokat, akik a Putyin-rezsim ellen harcolnak, hogy megszabadítsák Oroszországot Putyintól

fogalmazott a szóvivő. A „Fortuna” hívójelű Alekszandr, az RDK vezetője a tévéműsorban közölte, hogy folytatják támadó műveleteiket, és előrelépést értek el az Oroszországi Föderáció Ukrajnával határos régióiban.

SERGEY BOBOK / AFP Az Oroszországi Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió tagjai Észak-Ukrajnában, nem messze az orosz határtól, 2023. május 24-én.

A Donyeck megyei ügyészség a Facebookon közölte, hogy négy ember megsérült a régióban lévő Szelidove település orosz ágyúzása következtében az éjjel. Vjacseszlav Zadorenko, a Harkiv megyei Derhacsi járás katonai adminisztrációjának vezetője a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők kedd délelőtt irányított bombákkal mértek csapást Kazacsa Lopany falura. A támadás következtében károk keletkeztek polgári létesítményekben, elektromos vezetékben és családi házakban. Hozzátette: áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Szumi megye katonai közigazgatása arról adott hírt, hogy az Oroszországgal határos északkelet-ukrajnai megye ellen az elmúlt nap folyamán az oroszok ötven támadást hajtottak végre rakétákkal, irányított légibombákkal és aknavetőkkel. Hozzátette, hogy a régió területén 214 robbanást jegyeztek fel.

Az ukrán vezérkar keddi harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz megszállók továbbra is nyomást gyakorolnak a teljes frontvonal mentén, a legaktívabban Donyeck megyében, Novopavlivka, Avgyijivka és Bahmut környékén. Az elmúlt napon hét rakéta- és hetven légicsapást hajtottak végre, valamint 110-szer nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre. Egy nap alatt 61 összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. Az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítőleg meghaladta a 432 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, harminc tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint tíz drónt – közölték.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik