Nagyvilág

Nyolc nő és gyermek megölésével vádolják Pakisztánt afganisztáni légicsapásokban

Asif HASSAN / AFP
Asif HASSAN / AFP

Pakisztán két légicsapást mért a pakisztáni tálibok kelet-afganisztáni rejtekhelyeire hétfőre virradóra, és ennek következtében nyolcan meghaltak, írja az MTI. Kabul elítélte a támadást, ezenfelül az afgán védelmi minisztérium közölte: megtorlásul légicsapásokat mért a pakisztáni hadsereg határ menti hadállásaira.

Zabihullah Mudzsáhid, az afganisztáni tálib kormány szóvivője elmondta, hogy a légitámadást a Pakisztánnal szomszédos Paktika és Hoszt tartományokban hajtották végre. Hangsúlyozta, hogy Kabul az akciót, amelynek áldozatai nők és gyerekek, Afganisztán szuverenitása megsértésének tekinti, és „súlyos következményeket” helyezett kilátásba.

Pakisztánnak nem szabadna Afganisztánt hibáztatnia saját hozzá nem értése és amiatt, hogy nem képes ellenőrizni, mi folyik a saját területén

– szögezte le a szóvivő.

Enajatullah Hvarezmi, az afgán védelmi minisztérium szóvivője az X-en azt közölte: az afgán hadsereg válaszul a hajnali légicsapásokra nehézfegyverekkel támadta a határ mentén állomásozó pakisztáni katonák hadállásait.

Az Ariana News című afgán hírportál kabuli kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Pakisztán a légicsapásokkal a Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű iszlamista milícia egyik parancsnokát, Abdullah Saht akarta likvidálni, de Kabul szerint Sah jelenleg éppen Pakisztánban tartózkodik.

A pakisztáni támadás előzménye, hogy az iszlamista lázadók öngyilkos támadásban megöltek hét katonát az Afganisztánnal szomszédos, rossz közbiztonságáról hírhedt Hajbár-Pahtunhva tartományban. Az áldozatok temetésén Aszif Ali Zardári pakisztáni elnök a gyilkosok felkutatását és kemény megtorlást ígért.

Jóllehet a kabuli kormány azt hangoztatja, nem ad menedéket fegyveres csoportoknak, így a pakisztáni táliboknak sem, pakisztáni tisztségviselők szerint a lázadók afgán területről indítják támadásaikat. Ászif Ali Durani, Pakisztán Afganisztánért felelős jelentéstevője azt mondta, Iszlámábád becslései szerint a Pakisztánban törvényen kívül helyezett TTP mintegy ötezer tagja bujkálhat Afganisztánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik