Nagyvilág

Repülés közben vált le egy külső panel a United Airlines 25 éves Boeing gépéről

Nicolas Economou / NurPhoto / AFP (illusztráció)
A United Airlines egyik Boeing 737-800-as repülőgépe a Newark Liberty nemzetközi repülőtéren a New Jersey államban található Newarkban, még 2019-ben.
Nicolas Economou / NurPhoto / AFP (illusztráció)
A United Airlines egyik Boeing 737-800-as repülőgépe a Newark Liberty nemzetközi repülőtéren a New Jersey államban található Newarkban, még 2019-ben.
Ismét baj volt a repülőgyártó egyik gépével. Idén már sokadjára.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (Federal Aviation Administration – FAA) vizsgálja, hogyan veszítette el a United Airlines Boeing 737-800-as repülőgépe egy külső panelt, mielőtt biztonságosan leszállt volna Oregonban. A United Airlines San Francisóból útnak induló 433-as járata pénteken délután, helyi idő szerint 14 óra körül körül szállt le egy Oregon államban található város, Medford repülőterén 139 utassal és hatfős személyzettel a fedélzetén – számolt be a Guardian a hivatal és a légitársaság tájékoztatása alapján.

Az FAA szerint a 25 éves repülőgép leszállás utáni ellenőrzése után vált világossá a United Airlines számára, hogy a gépről hiányzott egy külső panel. Ezt követően pedig egy rövid időre le kellett állítani a forgalmat a repülőtéren, hogy a hiányzó elemet megkereshessék. A légügyi hivatal mellett a légitársaság is vizsgálatot indított az ügyben.

„Alaposan megvizsgáljuk a gépet, és elvégezzük a szükséges javításokat, mielőtt újra üzembe helyeznénk” – közölte a United Airlines, a repülőt legyártó Boeing azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Az amerikai repülési balesetek azóta kapnak egyre nagyobb figyelmet, hogy nemrég az Alaska Airlines Boeing 737 MAX 9-es gépének kiszakadt a vészkijárata, és több utas is megörökítette a vészhelyzetet. A Boeing a január 5-i incidens óta komoly hatósági ellenőrzés alatt áll, a vállalat gyártási folyamatának biztonsági és minőségi szabványait vizsgálják.

De a repülőgépgyártó utasszállítóival azóta is rendszeresen gond van.

A múlt héten például a United Airlines egyik Boeing 737 MAX gépe gurult le a kifutópályáról Houstonban. A United Airlines egyik Japánba tartó Boeing 777-200-asának pedig a San Franciscó-i felszállás után kiesett a gumiabroncsa, és Los Angelesbe irányították át, ahol biztonságosan landolt.

A United Airlines egyik Boeing 737-ese, ami március 4-én indult el Houstonból Floridába, de szinte azonnal vissza is kellett fordulnia, mivel a hajtóműbe valahogy műanyag buborékfólia került, amitől a közösségi médiában megosztott bejegyzések szerint még ki is gyulladt a gép egyik szárnya – zárul a brit lap cikke.

Videón, milyen egy kiszakadt oldalú repülőgépen utazni
Egy TikToker is ült azon a gépen, amely azt követően hajtott végre kényszerleszállást, hogy majdnem 5000 méteren kiszakadt a gép oldala.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik