Nagyvilág

Kitoloncoltak egy osztrák szélsőjobbos politikust Svájcból, a beszédét sem mondhatta végig

MTI
MTI

Aargau svájci kanton rendőrsége szombaton elfogta, majd kitoloncolta és két hónapra kiutasította területéről az osztrák Identitárius Mozgalom szélsőjobboldali vezetőjét – tudatták vasárnap a helyi hatóságok.

Martin Sellner, az Identitárius Mozgalom vezetője a Fiatal cselekvés (Junge Tat) nevű szervezet meghívására azért utazott a kantonban található Tegerfeldenbe, hogy a remigrációnak nevezett elképzeléséről beszéljen, amely az akár német állampolgársággal rendelkező, de a szerinte társadalmi beilleszkedésre képtelen bevándorlóknak az országból való kitelepítéséről szól.

A rendezvény félbeszakítását a kanton rendőrsége közleményben erősítette meg. A hatóságok a közbiztonság garantálására hivatkozva felszólították a szervezőket, hogy ne tartsák meg a rendezvényt, mert attól tartottak, hogy összetűzés alakulhat ki a résztvevők és az ellentábor között. A rendezők ezt figyelmen kívül hagyták, ezért avatkozott közbe a rendőrség és utasította ki Sellnert. A hatóság tudatta, hogy az előadásnak helyt adó terem bérbe adója is visszamondta a bérleti megállapodást, amikor tudomására jutott, hogy milyen rendezvényt tartanak a helyiségben.

Az Identitárius Mozgalmat a német elhárítás, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) 2019-ben olyan szélsőjobboldali szervezetté nyilvánította, amely fajgyűlölő és Iszlám-ellenes nézeteket képvisel.

A svájci hírszerzés pedig a Junge Tatról állapította meg 2021-ben, hogy a csoport “az erőszakhoz folyamodás megemelkedett kockázatát hordozza”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik