A következő élő közvetítés része Putyin újabb elnökségre, offenzívára készül

Euronews: Putyinnak hisz az emberek kétharmada

Az államfő nem bízta a véletlenre elsöprő győzelmét, amiről az orosz állami média is gondoskodik.

Bár Vlagyimir Putyin ötödik újraválasztása ellen sokan tiltakoznak, sokkal többen vannak, akik nem kényszerből mondanak rá igent. Az Euronews szerint a kutatások azt mutatják, hogy az ukrajnai invázió még a családokon belül is komoly konfliktusokat okozott, az oroszok kétharmada elhiszi, amit az állami média közvetít. Lev Gudkov szociológus szerint a fiatalok már elméletben sem tudják, mi volt a szovjet időkben, nincs mihez viszonyítaniuk. Putyin idején születtek, nevelkedtek, nem ismernek mást, a rendszer nem beszél a jövőről, az állami propaganda azt hangsúlyozza, hogy meg kell őrizni a jelent. Ezzel együtt a hírek szerint az orosz emigránsok újabb hulláma indult meg nyugat felé közvetlenül az elnökválasztás előtt.

Közben zárónapjához érkezett az elnökválasztás. A Központi Választási Bizottság (CIK) elnöke reggel azt közölte, hogy a részvételi arány, beleszámítva az online voksolókat is, két nap után 61,7 százalék volt. A szám nem tartalmazza a moszkvai adatokat, a fővárosban vasárnap reggelre 4,3 millió ember szavazott, közülük 3,2 millióan online, írta az MTI.

A választás kezdete óta a távvoksolás rendszerét 280 ezer túlterheléses támadás érte, 20 oroszországi régió 29 szavazóhelyiségben próbálták felgyújtani a szavazóurnákat vagy folyadékot önteni beléjük. Az Ukrajnától elcsatolt területeken több szavazókörzetet ért támadás. A választások megfigyelésére 1115 külföldi érkezett, 129 országból.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik