A következő élő közvetítés része Autópályát vontak blokád alá az izraeli túszok rokonai Tel-Avivban

Példátlan intézkedésekre készül az USA a palesztin civilek üldözésben részt vevő zsidó telepek ellen

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

Joe Biden kormánya várhatóan már csütörtökön új szankciókat fog bevezetni két illegális ciszjordániai zsidó település ellen, amelyeket szélsőséges izraeli telepesek palesztin civilek elleni támadások bázisaként használtak – írta meg az Axios három bennfentes forrást idéző cikkére hivatkozva a Guardian.

Ez lesz az első alkalom, hogy az Egyesült Államok teljes településeket szankcionálna, nem pedig magánszemélyeket, bár a tervek között három magánszemély megbüntetése is szerepel.

Az egyik amerikai forrás szerint a két telep elleni szankciókkal éppen az üzenné az Egyesült Államok, hogy nemcsak magánszemélyekre, hanem olyan szervezetekre is  büntetést róhat ki, amelyek részt vesznek a palesztin civilek elleni támadások logisztikai és pénzügyi támogatásában. A szankciók

  • befagyasztanák a három telepes és a két izraeli telep Egyesült Államokban lévő vagyonát,
  • megtiltanák számukra, hogy vízumot kapjanak az Egyesült Államokba,
  • és megakadályoznák, hogy használják az amerikai bankrendszert.

Az amerikai külügyminisztérium az állítólagos új szankciókkal kapcsolatos kérdésekre egyelőre nem válaszolt.

Biden elnök február elsején írta alá azt a végrehajtási rendeletet, amely lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy új szankciókat szabjon ki a ciszjordániai palesztinok elleni erőszakos támadásokban érintett izraeli telepesekre és potenciálisan akár izraeli politikusokra és kormánytisztviselőkre is.

Ezután első körében négy izraeli telepes került büntetőintézkedés alá. Ők az Egyesült Államok szerint közvetlenül részt vettek ciszjordániai palesztinok elleni támadásokban és palesztin közösségek erőszakos  elüldözéséhez vezető rendszeres cselekményekben.

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Kanada azóta szintén hasonló szankciókat jelentett be.

(Guardian /  Axios)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik