Nagyvilág

Orbánról és Brüsszelről is ír életrajzi könyvében Ferenc pápa

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A mindent uniformizálni akaró Brüsszelnek tiszteletben kell tartania Magyarország sajátosságait, erről beszéltem Budapesten, írja az egyházfő legutóbbi önéletrajzi könyvében, melynek részleteit a Corriere della Sera című napilap közölte csütörtökön.

Ferenc pápa kijelentette, minden népnek meg kell őriznie saját gazdagságát, kultúráját, filozófiáját, a különbségek közötti összhangra törekedve. „Erről beszéltem Budapesten, és remélem, hogy szavaim meghallgatásra találtak egyrészt Orbán Viktor miniszterelnök részéről, aki megérti, hogy mindig nagy szükség van az egységre, másrészt Brüsszel részéről, amely úgy tűnik mindent egyformává akar tenni, hogy tartsa tiszteletben Magyarország sajátosságait”, idézte a lap Ferenc pápát.

Az egyházfő legújabb, Life. Történetem a történelemben című önéletrajzi interjúkötete március 19-én jelenik meg, Fabio Marchese Ragona vatikáni tudósító, a pápa barátja szerkesztésében. A könyv Jorge Mario Bergoglio életét kíséri végig az utóbbi 87 év nagy történelmi eseményeinek tükrében a hirosimai atombombától egészen a koronavírus-járványig.

Ferenc pápa leszögezi, hogy a katolikus egyházfői szolgálatot életre szólónak tekinti:

nem látom a lemondás feltételeit.

Kijelentette, hogy soha nem gondolt a lemondásra. Hozzátette, hogy pápasága kezdetén aláírt egy lemondási levelet, amelyet a Szentszéki Államtitkárság őriz, és olyan esetre vonatkozik, amikor súlyos testi akadályoztatás tenné lehetetlenné szolgálata végzését.

Ha ez bekövetkezne, nem szólíttatnám magam nyugalmazott pápának, hanem egyszerűen Róma nyugalmazott püspökének, és átköltöznék a Santa Maria Maggiore-bazilikába, ott gyóntatnék, és a betegeket részesíteném áldozásban. De ez távoli feltételezés, mivel tényleg nincsen semmilyen komolyabb indok, amiért a lemondáson kellene gondolkodnom

– fejtette ki Ferenc pápa. Megjegyezte: az utóbbi években voltak, akik abban reménykedtek, hogy kórházi kezelései után bejelenti lemondását. „Ilyen veszély nem áll fenn: az Úrnak hála, jó egészségnek örvendek, és ha Isten is úgy akarja, még sok projekt vár megvalósításra”, mondta az egyházfő. Úgy vélte, hogy azok, akik lemondása hírét terjesztik „saját érdekből teszik, vagy keresni akarnak rajta a sajtón keresztül”. Az MTI tudósítása szerint kifejtette, ha állandóan azt nézné, mit mondanak és írnak róla, hetente kellene pszichológushoz járnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik