Nagyvilág europoli

Elsöprő többséggel fogadták el az uniós médiatörvényt

FREDERICK FLORIN / AFP
FREDERICK FLORIN / AFP

Az Európai Parlament szerdán, ahogy az várható volt, megszavazta az európai médiaszabadság-törvényt – írja a Euronews. A 2022 szeptemberében előterjesztett törvényt elsöprő többséggel, 464 igen, 92 nem és 65 tartózkodás mellett fogadták el.

A tagállamok formális jóváhagyását követően hamarosan kihirdetik az EU Hivatalos Közlönyében. Az előírásait az ettől számított 15 hónapon belül kell kötelezően alkalmazni. Hatályba lépése után ez lesz az első uniós jogszabály.

A törvény közös rendelkezéseket tartalmaz majd a médiaszabadságra és függetlenségre, a médiatulajdonlás átláthatóságára, az állami hirdetések elosztására és az újságírói források védelmére vonatkozóan. A rendelet a többi között előírja, hogy:

  • a közszolgálati médiának függetlennek kell lennie mindenféle politikai érdektől.
  • a nemzeti hatóságok nem kötelezhetik az újságírókat forrásaik feladására, és nem telepíthetnek kémprogramokat az elektronikus eszközeikre.
  • be kell jelentenie a számára juttatott állami reklámok teljes éves összegét, valamint a hatóságoktól vagy harmadik országoktól kapott reklámbevételeket.

A nemzeti szabályozó hatóságokból felálló új európai testület egyik feladata lesz, hogy véleményezze a médiapiacokat és a médiapiaci összefonódásokat érintő nemzeti intézkedéseket,

Az uniós médiatörvényről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Egyetlen ponton okozhat kellemetlenséget a magyar kormánynak az új uniós médiaszabályozás
Nagyobb hatalmat kaphatnak a városok a média támogatásában, ami menekülő útvonalnak akár jó is lehet majd a magyar kormány számára. Hiába változtatna sokat az új szabályozás, nem sok konkrét eszközt tartalmaz.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik