Nagyvilág

Nem lesz holland miniszterelnök Geert Wilders

ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / AFP
ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / AFP

Négy hónappal a holland választások után nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz miniszterelnök Geert Wildersből.

Ennek pedig az az oka, hogy a koalíciós tárgyalások kudarcba fulladtak, a jobboldali populista pedig az X-en bejelentette, hogy nem ő lesz a következő kormányfő. Csak akkor lehet miniszterelnök, “ha a koalícióban lévő MINDEN párt ezt támogatja. Ez nem így történt” – írta.

Wilders más jobboldali pártokkal akart koalíciót kötni, februárban azonban a jobbközép NSC (“Új társadalmi szerződés”) párt bejelentette, hogy nem folytatja a tárgyalásokat Wilders PVV pártjával. Wilders maga is utal arra, hogy miért: “Jobboldali kabinetet szeretnék. Kevesebb menekültügyet és bevándorlást. Hollandia mindenekelőtt”  –írta a hvg.hu.

A november 22-i választáson Wilders és iszlámellenes pártja kapta a legtöbb szavazatot, a 150 parlamenti helyből 37-et szereztek meg. Ezért lett volna szüksége még társakra, azonban a többség nem jött össze.

Kapcsolódó
Hollandiából nem telepítene ki senkit, de a palesztinokat Jordániába küldené Geert Wilders
A szélsőjobboldali Szabadságpárt megnyerte ugyan a hollandiai parlamenti választást, de nincs elég ereje a kormányalakításhoz. Geert Wilders PVV-vezér alig talál koalíciós társat, a potenciális jelöltek nem túl lelkesek attól, hogy Wilders az uniós kilépésről akar népszavazást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik