Nagyvilág

Lemondott Haiti miniszterelnöke

Valerie Baeriswyl / AFP
Valerie Baeriswyl / AFP

Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke helyi idő szerint hétfőn bejelentette, hogy lemond betöltött tisztségeiről, amint az átmeneti tanács és ideiglenes utódját kinevezik, írja az MTI.

Az ideiglenesen a köztársasági elnöki posztot is betöltő Henry jelenleg Puerto Ricóban tartózkodik, ahol nemzetközi támogatást igyekezett szerezni kormánya válságtervéhez.

Az országban a káosz a miniszterelnök elutazása után vált kritikussá, a fegyveres bandák el akarják érni a kormány lemondását, ezért a nemzetközi repülőtér ostrom alatt tartásával akadályozzák, hogy a kormányfő visszatérjen az országba külföldi körútjáról. A kormány március 3-án szükségállapotot hirdetett.

Az általam vezetett kormány azonnal le fog mondani, amint feláll egy átmeneti tanács. Arra kérem az ország minden lakosát, hogy maradjon nyugodt és tegyen meg mindent a béke és a stabilitás mielőbbi helyreállításáért

– közölte Henry videoüzenetben.

A haiti közösségi médiában közzétett videókon az látszik, hogy a bejelentés hírére utcai ünnepségek kezdődtek, az emberek táncoltak és tűzijáték is volt.

A 74 éves orvos végzettségű Henry Jovenel Moise elnök 2021-es meggyilkolása óta tölti be az ügyvivő miniszterelnök és az ideiglenes köztársasági elnöki tisztséget is az országban.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, Henry szabadon mozoghat Puerto Ricóban, és bárhová elutazhat, de Haiti biztonsági helyzetén javítani kell, hogy nyugodtan térhessen vissza az országba. A tisztviselő szerint a lemondásról pénteken döntöttek.

Henry helyére elnöki tanácsot állítanak, amely két megfigyelő és hét szavazati joggal rendelkező tagból áll majd, akinek a tagjaik között lesznek a magánszektorból, társadalmi szervezetektől érkezők és egy vallási vezető.

A tanács arra kap felhatalmazást, hogy gyorsan nevezze ki az új ideiglenes miniszterelnököt, aki nem lehet olyan személy, aki indulna a következő választáson.

Haiti 2023 eleje óta nem rendelkezik választott képviselőkkel, az országban pedig 2016 óta nem voltak választások.

Kapcsolódó
„Haiti vagy mindannyiunk paradicsoma lesz, vagy mindannyiunk pokla”
A Karib-szigetek talán legveszélyesebb helyének tartott Haitin ismét pattanásig feszült a helyzet. Az új állam- és kormányfőt egy rendőrből lett gengsztervezér irányításával akarják megfosztani a hatalmától az országot ténylegesen irányító, utóbbi években összefogó bűnbandák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik