Nagyvilág

Svédország hivatalosan is a NATO-tagja lett

Svédország hivatalosan is a NATO tagjává vált csütörtökön, miután Ulf Kristersson svéd miniszterelnök letétbe helyezte országa csatlakozásának ratifikációs okmányait az amerikai külügyminisztériumban Antony Blinken tárcavezető jelenlétében. Svédország az észak-atlanti szövetség 32. tagállama lett, szakítva a második világháború óta folytatott semlegességi politikával.

A jó dolgok azokkal történnek, akik várnak. A csatlakozás ratifikációs okmányainak befogadásával hadd legyek én az első, aki üdvözli Svédországot a washingtoni szerződés részes feleként és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 32. tagjaként

mondta Blinken. „Nem volt könnyű menet, de úgy vélem, már az első naptól fogva tudtuk, hogy ma itt leszünk, és most itt is vagyunk” – mondta Blinken.

Kristerssont a nap folyamán Joe Biden fogadja a Fehér Házban, majd díszvendég lesz az amerikai elnök kongresszusban tartandó évértékelő beszédén. A svéd miniszterelnök a szabadság győzelmének nevezte országa belépését a védelmi szövetségbe.

A Fehér Ház közleménye szerint Svédország NATO-csatlakozásával „az Egyesült Államok és szövetségesei még nagyobb biztonságban lesznek”.

A NATO a világtörténelem legerősebb védelmi szövetsége, és manapság épp olyan létfontosságú szavatolni állampolgáraink biztonságát, mint 75 éve, amikor szövetségünket megalapították a második világháború romjain

áll az amerikai elnök hivatalának közleményében. Svédország zászlaját hétfőn fogják felvonni a NATO brüsszeli székhelye előtt a másik 31 tagállam mellé.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a svéd NATO-csatlakozás alkalmából kiadott nyilatkozatában történelmi napról beszélt. Mint mondta, Svédország a jövőben az észak-atlanti szövetség alapokmánya 5. cikkelye által biztosított védelem alatt áll, ami „a szövetségesek szabadságának és biztonságának abszolút garanciája”. Hozzátette, hogy Svédország csatlakozása a NATO-t is erősebbé teszi tekintettel arra, hogy az ország hatékony hadsereggel és fejlett hadiiparral bír.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik