Nagyvilág

Merénylettervekről üzengető tinédzsereket vettek őrizetbe Franciaországban

Luc Auffret / ANADOLU / Anadolu via AFP
Luc Auffret / ANADOLU / Anadolu via AFP

Őrizetbe vettek Franciaországban három 15 és 17 év közötti tinédzsert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak a három nappal ezelőtt Belgiumban letartóztatott négy fiatallal, akik Brüsszelben terveztek merényletet – erősítették meg francia rendőrségi források szerdán a Le Journal du Dimanche című hetilap értesülését.

A tájékoztatás szerint a három kiskorúnak nem volt közvetlen köze a brüsszeli koncertterem elleni meghiúsított támadási tervhez, de iszlamista eszméket vallottak – tette hozzá a forrás.

Egy olyan csoportban kommunikáltak egy közösségi oldalon, amelyben dzsihadista propaganda volt a téma, és szóba kerültek merénylettervek is

– közölte a francia terrorelhárítási ügyészség az AFP francia hírügynökséggel. Ebben a kontextusban kapcsolatban álltak más személyekkel, köztük a Belgiumban letartóztatottakkal – tette hozzá a vádhatóság.

A három fiatalkorút a belbiztonsági központi igazgatóság (DGSI) nyomozói vették őrizetbe, terrorista bűnszövetkezetben részvétel gyanújával.

Belgiumban vasárnap négy embert, három kiskorút és egy 18 éves férfit tartóztattak le terrorellenes akció keretében, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet terveztek Belgiumban – közölte Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője.

Az RTBF közszolgálati média értesülése szerint négy belga városban, Brüsszelben, Charleroi-ban, Ninove-ban és Liége-ben biztonsági intézkedésekkel megerősített házkutatásokat tartottak a hatóságok, azonban nem találtak sem fegyvereket, sem robbanóanyagot.

Az RTBF azt írta, a gyanúsítottak, akik egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül tartották a kapcsolatot, feltehetően támadást terveztek.

A terrorfenyegetést elemző belga központ (OCAM) pénteken közzétett jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly 41 százalékkal nőtt a terrorizmushoz és szélsőségességhez kapcsolódó fenyegetések száma. A bejelentések több mint 40 százaléka iszlamista szélsőségességgel állt összefüggésben, míg a többi esetben nem lehetett az ideológiai dimenziót meghatározni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik