Nagyvilág

A Legfelsőbb Bíróság döntött: Trump neve Coloradóban is visszakerül a szavazólapra

MTI
MTI

Jelentős győzelmet aratott Donald Trump hétfőn az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán. A bíróság kimondta, hogy a volt elnököt téves jogértelmezés alapján tiltották el a coloradói előválasztástól tavaly, így Trump mind az 50 államban megjelenhet a szavazáson.

A bíróság egyhangú döntése hatályon kívül helyezte a coloradói legfelsőbb bíróság 4-3 arányú döntését, amely szerint a volt elnök nem indulhat, mert szította a Capitolium elleni felkelést az előző, számára vesztes elnökválasztást követően. A coloradói döntés az alkotmány 14. módosítás 3. szakaszának újszerű értelmezése volt, amely megtiltja a felkelés résztvevőinek állami hivatalok betöltését.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy az államok kizárhatják az állami hivatalt betöltő, vagy azt megkísérlő személyeket. De az államoknak az alkotmány értelmében nincs hatáskörük a 3. szakasz érvényre juttatására a szövetségi hivatalok, különösen az elnökség tekintetében

– magyarázta a döntést a bíróság, amely szerint a Kongresszusnak kell hatályba léptetnie a 3. szakasz szerinti kizárási eljárást.

Guardian szerint a coloradói elnökjelölést kedden tartják, így Trump részt vehet a szavazáson. Korábban Maine és egy illinoisi bíró szintén kizárta Trumpot a szavazásból – valószínűleg most ezeket a döntéseket is gyorsan megváltoztatják.

A Legfelsőbb Bíróság mind a kilenc bírája egyetértett abban, a coloradói legfelsőbb bíróság tévesen tiltotta el Trumpot. A konszenzus azonban nem terjedt túl ezen.

A többség véleménye szerint a 3. szakasz érvényesítésének egyetlen módja az volt, hogy a kongresszusi törvényt kifejezetten személyre szabottan határozzák meg, kit kell eltiltani egy felkelés miatt. A liberálisok szerint a bíróság konzervatív többsége szinte lehetetlenné teszi a felkelők felelősségre vonását. A bíróság „kizárja a rendelkezés bírósági végrehajtását” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik