Nagyvilág

Tíz évvel a MH370-es utasszállító eltűnése után új keresést követelnek az áldozatok hozzátartozói

Arif Kartono / AFP
Arif Kartono / AFP

Több száz ember gyűlt össze vasárnap a malajziai főváros, Kuala Lumpur közelében, hogy emléknapot tartson a malajziai légitársaság 2014. március 8-án rejtélyes módon eltűnt MH370-es járata áldozatainak emlékére, és új keresést követeljen.

A repülőgép a Kuala Lumpurból a kínai fővárosba, Pekingbe tartó úton tűnt el. Bár később az Indiai-óceánból előkerült néhány, a géphez tartozónak tűnő roncs, a fedélzeten tartózkodó 239 embernek – akiknek kétharmada kínai volt – nem találták meg a nyomát.

A rokonok és a támogatók egy Kuala Lumpur közelében lévő bevásárlóközpontban gyűltek össze. A hozzátartozókkal találkozva Loke Siew Fook közlekedési miniszter megígérte, minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a kormány jóváhagyjon egy újabb keresőakciót.

Az elmúlt tíz év egy érzelmi hullámvasút volt számomra

– mondta az AFP francia hírügynökségnek Grace Nathan, egy 36 éves malajziai ügyvéd, akinek édesanyja, az 56 éves Anne Daisy is a gép fedélzetén volt.

Az eltűnés okairól – a modern polgári repülés legnagyobb rejtélyéről – sok találgatás kering.

Az évek során számos elmélet – a pilóta öngyilkossága, tengeri baleset vagy rakétacsapás – született magyarázatként az eltűnésre, amelyet az első keresést koordináló ausztrál nyomozók szinte felfoghatatlannak neveztek.

Ezek a tengeri keresések, amelyek közel három éven át 120 000 négyzetkilométeren folytak az Indiai-óceánon, a történelem legnagyobb keresőakciója, 2017 januárjában megszakadtak. Ezt követően egy amerikai kutatócég 2018-ban magánkutatást indított, de ez több hónapos sikertelen tengerfenék-kutatás után véget ért.

Az áldozatok számos hozzátartozója azzal vádolja a Malaysia Airlines-t és Malajziát, hogy visszatartja az információkat, amit az érintettek vitatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik