Nagyvilág europoli

A bizottság elfogadta az EU 2024-es költségvetési módosítását

GREG BAKER / AFP
GREG BAKER / AFP

Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, mely tükrözi az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa között a 2021-2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret felülvizsgálatáról létrejött megállapodás szerinti változtatásokat – tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön.

Az uniós bizottság közleménye szerint a módosított költségvetés lehetővé teszi az unió számára, hogy ebben az évben is folytassa az EU közös prioritásainak megvalósítását.

A módosított költségvetés mindenekelőtt megerősíti az Ukrajnának nyújtott uniós támogatást, a kritikus technológiákba és a védelmi iparba történő beruházások fellendítését célozza, valamint további forrásokat biztosít a nyugat-balkáni partnerek támogatására. Az idei uniós költségvetés emellett alkalmasabb lesz a természeti katasztrófák sújtotta tagállamok és a humanitárius válsággal küzdő országok megsegítésére – írták.

Részleteket tekintve az 2024-es uniós költségvetés forrásokat tartalmaz az Ukrajnát segíteni hivatott eszköz tartalékkeretének növelésére 4,8 milliárd euró erejéig, 376 millió euróval növeli az Európai Védelmi Alap keretét a Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) keretében. Az úgynevezett európai szolidaritási tartalék és a sürgősségisegély-tartalék forrásait 365 millió euróval erősíti meg. A Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz keretét 501 millió euróval emeli, továbbá kiigazítja az elbocsátott munkavállalók támogatását szolgáló Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap tartalékait az elmúlt évek tényleges szükségleteinek megfelelően.

Az idei költségvetés módosítását az Európai Bizottság benyújtotta az Európai Parlamentnek és a tagállamokat tömörítő Európai Unió Tanácsának jóváhagyásra – tájékoztattak.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik