Nagyvilág

Másfél hónap alatt több mint 10 ezer embert vettek őrizetbe Ecuadorban

Rodrigo BUENDIA / AFP
Rodrigo BUENDIA / AFP

Több mint 10 ezer embert tartóztattak le Ecuadorban a 48 napja tartó nagyszabású műveletben, amelyet Daniel Noboa elnök hirdetett meg még január elején a szervezett bűnözés ellen, kiemelten a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandák és terrorista bűnszervezetek felszámolásáért – derül ki az ecuadori kormány legfrissebb, vasárnap közzétett jelentéséből.

A jelentés szerint az elfogottak száma elérte a 10 134-et, közülük 268-at terrorizmus vádjával tartóztattak le. A rendkívüli állapotnak minősített időszakban a hatóságok kilenc terroristaként azonosított személyt öltek meg, és három rendőr is meghalt.

A helyi hatóságok eddig összesen több mint 126 ezer intézkedést, naponta több mint 2600 akciót hajtottak végre. Elkoboztak nagyszámú lőfegyvert, robbanóanyagot és egyéb fegyvereket, valamint 253 ezer dollárnyi (90,8 millió forint) készpénzt. Lefoglaltak 979 gépjárművet, kerékpárokat és csónakokat, köztük egy kábítószer szállítására alkalmas, merülőképes hajót is.

Ugyanezen jelentés szerint a hatóságok ez idő alatt 64 tonna kábítószert is lefoglaltak és az év elejei börtönlázadások során kiszabadult elítéltek közül is többeket sikerült újra elfogni.

A gyilkossági arány Ecuadorban az egyik legmagasabb a dél-amerikai országok között, tavaly 100 ezer lakosra 45 szándékos emberölés jutott. Noboa elnök hivatalosan a „belső fegyveres konfliktus” ellen hirdette meg nagyszabású ellenakcióját év elején. A kormány legkevesebb 22 nemzetközi bűnszervezetet azonosított az országban.

Kapcsolódó
Ecuadorban háborúba torkollott az erőszak, ami a nemzetközi kokainkereskedelem útjain érkezett az országba
Hogyan lett Ecuador Latin-Amerika legbékésebb országából a kormány és a bűnbandák között dúló háború martaléka?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik