Nagyvilág europoli

Szabad Európa: Magyarország megvétózta az EU közös kiállását az ukrajnai háború évfordulójára

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Brüsszeli diplomáciai források szerint a magyar kormány nem járult hozzá a közös európai uniós nyilatkozat elfogadásához, amelyet a közösség az ukrajnai háború 2022. februári 24-i megindításának második évfordulójára időzítve adott volna ki, írja a Szabad Európa. 

Ehelyett a lap szerint a három fő intézmény vezetője, Charles Michel, Ursula von der Leyen és Roberta Metsola fog kiadni közös közleményt. Ahhoz ugyanis, hogy az Európai Unió nevében adjanak ki nyilatkozatot, mind a 27 tagország támogatása kell. Magyarország viszont nem támogatta a közös nyilatkozatot.

A Szabad Európának azt mondták, a magyar kormány nem adott magyarázatot a vétóra, egy diplomata annyit mondott, hogy a szövegezés „egyszerűen túl erős volt számukra”.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik