Nagyvilág

Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói

MTI
MTI

Hétfő óta sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói, Párizs legismertebb turistalátványossága zárva maradt a látogatók előtt.

A szakszervezetek az építmény gazdasági vezetése ellen tiltakoznak, miközben a francia főváros önkormányzata, amely a működtető Société d’exploitation de la Tour Eiffel (Sete) fő részvényese, „jelenleg nem hajlandó tárgyalni” – közölte a CGT szakszervezet az AFP hírügynökséggel.

A hétfői bezárás több ezer, többségében külföldi látogatót ért váratlanul. A 2023-as összesítés szerint a külföldi turisták teszik ki az Eiffel-torony látogatóinak nyolcvan százalékát.

Öt hónappal a párizsi olimpiai játékok előtt a szakszervezetek azt követelik, hogy az önkormányzat változtasson a Sete számára tarthatatlan modellen. Szerintük a városháza „mindenáron és rövid távon a nyereségességre törekszik”, ezért arra kérik a vezetést, hogy inkább “biztosítsa az emlékmű és az azt kezelő vállalat hosszú távú jövőjét”.

Az Eiffel-toronyban legutóbb december 27-én, a tervező Gustave Eiffel halálának századik évfordulóján tartottak munkabeszüntetést a dolgozók.

Az Eiffel-tornyot működtető cég pénzügyi egyensúlya a Covid-járvány idején bomlott meg, 2020-ban és 2021-ben 120 millió eurós bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni. 2023-ban 6,3 millióan váltottak jegyet a toronyba, ami rekord a korábbi évekhez képest, de ez sem állította helyre a mérleget. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik