Nagyvilág europoli

Ursula von der Leyen második ciklusra készül az Európai Bizottság élén

TOBIAS HASE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
TOBIAS HASE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A korábbi sajtóértesüléseknek megfelelően Ursula von der Leyen hétfőn Berlinben, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) ülésén jelentette be, hogy újabb öt évig maradna az Európai Bizottság elnöke, írja a Politico.

Hónapok óta csak spekulációk voltak von der Leyen jövőbeli szándékait illetően, a 65 éves politikus az előző évben nagyon óvatos volt a nyilvánosság előtt ebben a témában, és minden erre vonatkozó kérdést próbált megkerülni.

A találgatásoknak hétfőn pont került a végére. A Guardian szerint egyik kihívója majd Kaja Kallas, Észtország miniszterelnöke lehet a nyáron.

A Guardian szerint a CDU jelölése után az Európai Néppárton (EPP) belül két párt támogatását kell legalább megszereznie von der Leyennek, márciusban pedig egy szavazás is nyernie kell az EPP bukaresti kongresszusán. Ezt követően jöhet az igazi küzdelem júniusban, az EP-választás után, amikor a brüsszeli pozíciókért elkezdődik a helyezkedés.

A csúcsjelölti rendszer végkimenetele nagyban függ majd a június 6. és 9. között kiírt EP-választások eredményétől.

Kapcsolódó
Bóka szerint politikai zsarolás miatt nem kap pénzt Magyarország
Szerinte nem objektív az elvárásrendszer.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik