Nagyvilág

Hat hónapnyi fogság után szabadon engedték Thaiföld volt miniszterelnökét

Jack Taylor / AFP
Jack Taylor / AFP
A feltételes szabadlábra helyezést korával és egészségi állapotával indokolták.

Feltételesen szabadon engedték vasárnap reggel Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnököt, hat hónappal azután, hogy 15 éves száműzetéséből visszatért. A 74 éves milliárdost, aki 2001-től a 2006-os puccsig volt hatalmon, autóval, lánya társaságában látták távozni a thaiföldi főváros, Bangkok központjában lévő rendőrségi kórházból – írja az MTI.

A kórház előtt egy maroknyi ember gyűlt össze, akik a szabadon bocsátása ellen tiltakoztak. Az egykori kormányfő visszatért bangkoki otthonába, amelynek kapuját az unokái által készített üdvözlő transzparens díszítette.

Az eredetileg korrupció és hatalommal való visszaélés miatt nyolc év börtönbüntetésre ítélt volt vezetőt szeptemberben a thai uralkodó X. Ráma király kegyelemben részesítette, és egy év börtönbüntetésre csökkentette büntetését. Február elején a hatóságok bejelentették, hogy korára és egészségi állapotára való tekintettel idő előtt feltételesen szabadlábra helyezik.

Miután 2023. augusztus 22-én tért vissza száműzetéséből 15 év külföldön töltött idő után, Thakszin összesen mindössze hat hónapot töltött fogságban, ennek nagy részét egy bangoki rendőrkórházban. A thai törvények értelmében feltételesen szabadlábra helyezhető az, aki elmúlt 70 éves, valamilyen betegségben szenved és büntetésének legalább egyharmadát már letöltötte.  Idén február elején azonban a rendőrség felségsértéssel is meggyanúsította egy 2015-ben tett kijelentése miatt, ebben az ügyben a vizsgálat még nem zárult el.

Miközben Thakszin Sinavatra 2006-ban az ENSZ Közgyűlésének ülésén tartózkodott New Yorkban, a szárazföldi erők főparancsnoka vezette katonák egy csoportja puccsot hajtott végre. Thakszin Sinavatra kénytelen volt külföldön maradni. 2008-ban Thaiföldre látogatott, hogy bíróság elé álljon. A politikust letartóztatták, de óvadék ellenében szabadlábra helyezték, majd elhagyta az országot, és ezután tért vissza tavaly Thaiföldre ismét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik