Nagyvilág

Lenácizták Magyar Bálintot a fehérorosz állampárti médiában

CEU
Magyar Bálint
CEU
Magyar Bálint

Filozófiai diverzánsok – a legmélyebbek, ezért veszélyesek címmel jelent meg egy cikk a múlt héten a fehérorosz állami média lapjában, a Belarusz Szegodnyában (Fehéroroszország Ma) két magyar társadalomtudós, Magyar Bálint és Madlovics Bálint könyvéről, a Posztkommunista rendszerek anatómiájáról. A kétkötetes, 1500 oldalas orosz kiadás azért verhette ki a biztosítékot, mert egyre többen forgatják Fehéroroszországban.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hivatkoznak Magyar Bálint és Madlovics Bálint kétkötetes könyvére. Ráadásul, orosz külföldi ügynökök, belarusz vakmerők (azokat az ellenzékieket nevezik így, akik a börtönt is vállalják – a szerk.) és a hasonszőrű értelmiségiek egyre többet hivatkoznak a két magyarra. Ez egyszerűen egy trend

– olvasható a cikkben, amely még egy profin kidolgozott karikatúrát is szentel Magyar Bálintéknak, amely szerint Magyarék amerikai kottából amerikai dollárért játszanak.

A cikkben azt próbálják bizonyítani, hogy Magyar Bálinték nácik, és a könyvük egy neonáci gondolatrendszerre épül. Végül az írás eljut odáig, hogy olyan veszélyesnek állítsa be Magyarék munkáját, ami egyenesen megágyaz a posztkommunista országok megtámadásának és elpusztításának. „Ezért az ilyen eszmék ellen folyamatosan harcolni kell” – vonták le a konklúziót.

Az egykori liberális politikus – aki a Horn-kormányban művelődési és közoktatási miniszter volt, majd 2002–2006 között oktatási miniszterként tevékenykedett – a cikk tartalmától függetlenül büszke arra, hogy a fehérorosz állami média is felfigyelt a könyvére.

A nyugati emigrációban élő orosz barátaim azt mondták, az egy komoly elismerés, hogy karikatúrával, lejárató cikkel jelentem meg a fehérorosz propagandában. Ez azt jelenti, hogy hatása van a munkánknak

– mondta a 24.hu-nak Magyar Bálint, hozzátéve: két éve adták ki a művet orosz nyelven, amit tavaly nyílt hozzáférésűvé tettek, hogy bárki legálisan letölthesse Oroszországban és Fehéroroszországban.  Információi szerint az első pár hónapban 3–4 ezren töltötték le a könyvüket.

A lenácizást pedig nem vette zokon.

„Én ezt egy percig nem veszem komolyan. Mindenkit, akit az orosz birodalom ellenségének tartanak, nácinak neveznek. A nácizás teremti meg ugyanis az ideológiai alapot arra, hogy az így megbélyegzettek ellen bármilyen fellépés megengedhető” – magyarázta Magyar Bálint, akit a cikk a fehérorosz olvasóknak sajátos módon Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szembeállítva mutat be. „Magyar Bálintot elég pontosan jellemzi saját könyvének címe: Magyar polip – A posztkommunista maffiaállam. Ennyire nem kedveli sem Orbán Viktort, sem az általa folytatott (és a nép által támogatott) magyar nemzeti érdekvédelmi politikát” – írta a fehérorosz állampárti lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik