Nagyvilág

Szexre kényszerítik a Szíriába hazatérő női menekültek sokaságát

Ahsan Mohammed Ahmed Ahmed / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Ahsan Mohammed Ahmed Ahmed / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Kínzással, emberrablással, szexuális zaklatással és erőszakkal szembesülnek a hazatérésükkor a Szíriába hazatérő menekültek – idézte a Reuters az ENSZ emberi jogi irodájának keddi beszámolóját.

A hírügynökség szerint több mint tizenkét évvel a szíriai konfliktus kezdete után még mindig legkevesebb ötmillió millió menekült él a szomszédos országokban, és egyes befogadó országok részéről egyre nagyobb a nyomás, hogy térjenek vissza, egyeseket pedig erőszakkal toloncolnak vissza Szíriába.

A jelentés riasztó képet fest a visszatérők, különösen a nők szenvedéseiről, miközben egyre több szíriait toloncolnak ki más országokból

– mondta Elizabeth Throssell, az ENSZ emberi jogi szóvivője Genfben, majd hozzátette: megalapozottan feltételezhető, hogy a szíriai általános körülmények nem teszik lehetővé a szíriai menekültek biztonságos, méltóságteljes és fenntartható visszatérését hazájukba.

Az ENSZ harmincöt oldalas jelentése szerint a dokumentált szíriai jogsértéseket a kormányhoz, a lázadó hatóságokhoz és fegyveres csoportokhoz kötődő személyek követték el. A szíriai kormány egyelőre nem reagált az elhangzottakra.

A jelentés szerint több megkérdezett nő arról számolt be, hogy zaklatásnak voltak kitéve, és arra kényszerítették őket, hogy szexuális szívességeket tegyenek a biztonsági tisztviselőknek és a hatóságoknak, hogy polgári okmányokat kapjanak..

A jelentés kiemelte a visszatérők fogva tartásának kockázatát, mondván, hogy az őrizetbe vett nőket gyakran megbélyegzik később, mert azt feltételezik róluk, hogy megerőszakolták vagy szexuálisan bántalmazták őket, még akkor is, ha ez nem történt meg.

Egyes esetekben még a férjeik is elválnak tőlük, és a saját családjuk is kitagadja őket

– olvasható a jelentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik