Nagyvilág

Videó: méterekre úszkált a fehér cápa a búvároktól

Reinhard Dirscherl / Getty Images
Reinhard Dirscherl / Getty Images

Szinte karnyújtásnyira került egy búvár egy fehér cápától, az esetet pedig sikerült megörökítenie – írja a Mirror. A 49 éves Paul Dabill egy barátjával együtt szigonyhalászott Florida partjainál, amikor észlelték, hogy más is vadászik a vízben.

A felvételen az látható, hogy a ragadozó csak néhány méterre úszkál tőlük.

Dabill körülbelül 15 éve búvárkodik, de csak néhányszor tudta eddig megfigyelni a fajt. A búvár felvette a kapcsolatot az Atlantic White Shark Conservancy csoporttal, amely katalógust vezet az Atlanti-óceán nyugati részén élő fehér cápákról.

„Megvizsgálták a videófelvételeimet, és azt mondták, hogy ezt a cápát még nem azonosították. Ezért felvették a cápát az adatbázisba, és lehetőséget adtak arra, hogy elnevezzem, így a hatéves fiamról, Trentonról neveztem el” – mondta a férfi.

Dabill épp elfogott egy halat, majd nem sokkal később barátja felfigyelt a ragadozóra. A halat a hajójukon hagyták, majd nagyjából tíz percen át tudták figyelni a ritka példányt. A víz nagyon tiszta volt, a cápa pedig igen nyugodt.

Bár – nem kis részben a hollywoodi filmek és a sajtó miatt – a többség a fehér cápákat igen veszélyes, könyörtelen gyilkológépeknek gondolja, a faj a legritkább esetben támad emberre. A cápák nem tekintenek ránk táplálékként, csak elvétve, tévedésből támadnak, és ennél is ritkábban okoznak halálos sérülést.

Kapcsolódó
Ha a cápák célzottan ölnének, egyetlen strandoló sem lenne a tengerekben
Az állatkerti Cápasuliban jártunk, ahol Mucsi Dávid cápakutatóval beszélgettünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik