Nagyvilág

Veszélyes hüllő úszkált a festői tóban

Sista Vongjintanaruks / Getty Images
Sista Vongjintanaruks / Getty Images

Ijesztő megjelenésű, potenciálisan veszélyes aligátorteknősre bukkantak az Egyesült Királyságban – írja a Metro. A Florida mocsaraiban és folyóiban őshonos faj egyedét a festői környezetű, angliai Urswick Tarn tóban találták meg. Az állatot Denise Chamberlain helyi képviselő emelte ki a vízből egy régi bevásárlókosárban.

A nagyjából 25 centiméter hosszú aligátorteknős elképesztő erővel képes összezárni állkapcsait.

Harapása komoly sérülést, akár törést is okozhat.

Az egyedet a barrow-i Wild Side Vets állatorvosi központba szállították. Denise szerint egy nagyon veszélyes, invazív fajról van szó. Az aligátorteknősök az állatkereskedelem révén gyakran kerülnek alkalmatlan kezekbe, a most felfedezett példányt valószínűleg azért tette ki gazdája, mert nem tudott gondoskodni róla.

Denise több szervezettel is felvette a kapcsolatot, de a legtöbb helyen elutasították. Végül a Wild Side Vets segített.

Az aligátorteknősféléknek az Egyesült Királyságban nincsenek természetes ragadozóik, ezért súlyos hatást gyakorolhatnak az élővilágra. Az Észak-, Dél- és Közép-Amerikában egyaránt előforduló hüllők rendkívül erős állkapcsukról ismertek.

Egyes fajok tömege a 88 kilogrammot, hossza pedig a 78 centimétert is elérheti. A legidősebb egyedek 70 évig is élhetnek. Növények mellett halakat és emlősöket fogyasztanak, és többnyire éjszaka aktívak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik