Nagyvilág

Úgy néz ki, Finnországnak Európa-párti, globalista elnöke lesz

Kimmo Penttinen / Lehtikuva / AFP
Kimmo Penttinen / Lehtikuva / AFP

Bármelyik jelölt is nyerje a vasárnapi elnökválasztást, Európa-párti, globalista elnök lesz Finnországban, aki határozottan Ukrajna támogatása mellett áll – írja a Reuters.

A választás első fordulóját január 28-án szűk többséggel nyerte Alexander Stubb volt miniszterelnök, a jobbközép Nemzeti Koalíció Pártjának képviselője, a felmérések szerint pedig 6-8 százalékponttal vezet a másik jelölttel, Pekka Haavisto, a balközép-liberális korábbi külügyminiszterrel szemben.

Mindketten jellegzetesen városi jelöltek, és mindkettőjüknek erős a nemzetközi profilja

– értékelte a kilátásokat a finnországi Parlamenti Tanulmányok Központjának vezetője, Markku Jokisipila. Szerinte a jobbközép Stubb az egyértelmű befutó a jelenlegi közvélemény-kutatás adatok alapján, melyek szerint a választók mintegy harmada támogatja a baloldali és zöld pártokat, míg a többiek többé-kevésbé konzervatív irányultságúak.

Ha azonban mégis a harmadszorra nekifutó Haavisto nyerné az elnökválasztást, ő lenne Finnország első nyíltan meleg elnöke. Szexuális orientációja azonban továbbra is fontos tényező a választók számára.

A legutóbbi felmérések szerint minden harmadik választópolgár látta úgy, hogy a tény, hogy férfi partnere van, ok arra, hogy ne támogassák őt – írták.

Alexander Stubb a kampány során némileg eltávolodott ugyan korábbi uniós föderalizmusától, hogy szélesebb közönséget szólítson meg, továbbra is „nemzetközi irányultságú” maradt, és kiállt a NATO-val való együttműködés elmélyítése mellett – vélekedett Johanna Vuorelma, a Helsinki Egyetem politológusa.

Miközben a zöldpárti Haavisto azt mondta, hogy ragaszkodna a jelenlegi finnországi jogszabályokhoz, amelyek egyértelműen tiltják a nukleáris fegyverek finn területen való tárolását, addig Stubb engedélyezné azok szállítását, igaz, a tárolásuktól ő is elzárkózik.

Jussi Halla-aho, a Finnek Pártjának nacionalista jelöltje, a szavazatok 19 százalékát megszerezve már az első fordulóban kiesett

Finnországban az elnök az ország kül- és biztonságpolitikai vezetőjeként is működik, szorosan együttműködik a kormánnyal, és képviseli az országot a NATO-üléseken, miközben a finn védelmi erők főparancsnokaként is tevékenykedik – emlékeztetett a hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik