Nagyvilág

Szörnyethalt egy helikopterbalesetben a volt chilei elnök, Sebastián Pinera

Helikopterbalesetben meghalt Sebastián Pinera volt chilei elnök – közölte kedden este az MTI a La Tercera helyi hírportál és a La Nación hírlap közlése nyomán. Carolina Toha chilei belügyminiszter nem sokkal később közölte, hogy megtalálták az ország egykori vezetőjének a holttestét.

A sajtójelentéseket két kormányzati tisztségviselő és a 74 éves volt államfő egyik volt tanácsadója is megerősítette a Reutersnek. Utóbbi elmondta, hogy Pinera életét vesztette, de hárman a fedélzeten lévők közül túlélték a szerencsétlenséget.

A La Nación korábbi tájékoztatása szerint a helikopter négy utasával, köztük a volt elnökkel a fedélzetén a déli Los Ríos régióban zuhant le. A La Tercera hatósági forrásokra hivatkozva annyit közölt, hogy a helikopter három utasát megtalálták a mentőszolgálatok. A SENAPRAD chilei katasztrófavédelmi ügynökség megerősítette egy helikopter lezuhanását a déli Lago Ranco település mellett, egy halottról és három sérültről számolt be.

A sikeres üzletemberből lett politikus 2010-2014, valamint 2018-2022 években két hivatali időt töltött a latin-amerikai ország élén. Első mandátuma idején az ország gyors gazdasági fejlődésnek indult csökkenő munkanélküliséggel, miközben Chile kereskedelmi partnereinél és szomszédjainál lassult a gazdaság. Pinera második elnökségét azonban már a társadalmi egyenlőtlenségek elleni, zavargásokba forduló tüntetések fémjelezték. Hivatali idejére esett a koronavírus-járvány elleni küzdelem is, amelynek során a világ egyik leggyorsabb oltási kampányát hajtották végre. Pinera elnökségének egyik legemlékezetesebb eseménye azonban 2010-ben a 33 bányász kimentése volt az Atacama-sivatagban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik