A következő élő közvetítés része Két hónapos kisfiú halt meg egy orosz rakétatámadásban Harkivban

NAÜ: a zaporizzsjai atomerőműnél százan nem hajlandóak szerződést aláírni a Roszatommal

Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu / AFP
Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu / AFP

Az orosz ellenőrzés alá került dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműnél mintegy száz dolgozó nem hajlandó munkaszerződést aláírni a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalattal – mondta el Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója kedden az RFI francia rádióban.

A NAÜ információi szerint az erőművet működtető orosz hatóságok az érintetteket nem engedi belépni a létesítmény területére. A főigazgató közölte, szerdai zaporizzsjai látogatásán meg fogja vizsgálni, hogy ez a körülmény hatással van-e az erőmű működésére.

Pár nappal ezelőtt a NAÜ arról számolt be, hogy már nem engedik be az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat munkatársait a létesítmény területére.

A zaporizzsjai atomerőmű hat reaktorát hónapokkal ezelőtt lekapcsolták, azok nem termelnek áramot, de a nukleáris fűtőanyagok hűtését továbbra is fenn kell tartani. Az üzem röviddel az ukrajnai háború megindítása után orosz ellenőrzés alá került, de azóta is időről időre támadások érik a létesítményt. Moszkva és Kijev ezekkel kölcsönösen egymást vádolja.

Ennek a hatalmas létesítménynek 12 ezer dolgozója volt valaha, mára ezt a létszámot 2-3 ezer közé csökkentették. Pillanatnyilag a helyzet stabil, de nagyon-nagyon törékeny ez az egyensúly – hangsúlyozta Grossi az interjúban.

Rafael Grossi kedden Kijevbe érkezett, és megbeszélést folytatott Herman Haluscsenko ukrán energetikai miniszterrel, és más ukrán tisztségviselőkkel is találkozik majd. Szerdán Zaporizzsjába utazik tovább, és a tervek szerint Moszkvában is látogatást tesz.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik