Nagyvilág

A fellebbviteli bíróság kimondta, hogy Trumpot nem illeti meg elnöki mentelmi jog

Donald Trump fellebbez az elnöki immunitásról kedden hozott elutasító bírói döntés ellen, amely szerint nem élvez teljes jogi mentességet az elnöki hivatali ideje alatt hozott intézkedésekkel kapcsolatban – írja az MTI.

Szóvivőjének közleménye szerint a washingtoni szövetségi Fellebbezési Bíróság határozatával a volt elnök nem ért egyet, ezért az ellen kifogással él és fellebbez magasabb bírói fórumon az „elnöki hivatal és az alkotmány garantálása érdekében”. Trump álláspontja szerint amennyiben a teljes immunitás nem illeti meg az Egyesült Államok elnökét, akkor innen kezdve minden jövőbeli elnököt, miután távozik hivatalából, perbe fog majd az aktuális ellenzéki párt.

Az amerikai szövetségi Fellebbezési Bíróság tanácsa kedden nyilvánosságra hozott határozata szerint Trumpot elnökként hozott döntéseiért nem illeti meg mentesség egy bűnvádi eljárás alól. Az indoklás szerint az elnök szövetségi vádemeléssel szembeni büntethetetlensége megkötné a kongresszus, az adminisztráció és az igazságszolgáltatás kezét az elnökre vonatkozó döntésekben. Trump és ügyvédei annak kapcsán kérték a bíróságtól a büntethetetlenség megállapítását, hogy az igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész, Jack Smith tavaly nyáron bűnvádat emelt a volt elnök ellen a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérletek miatt, a többi között a 2021. január 6-i eseményekkel összefüggésben. Az egykori elnök fellebbezése után az ügy a szövetségi Legfelsőbb Bíróság elé kerül elbírálásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik