Nagyvilág

Bíróság elé állították az Orbánt és Putyint kitüntető boszniai szerb elnököt

Samir Jordamovic / ANADOLU / Anadolu via AFP
Samir Jordamovic / ANADOLU / Anadolu via AFP

Hosszas halogatás után hétfőn hivatalosan is megkezdődött Milorad Dodik boszniai szerb szeparatista vezető pere. A per megkezdését jogászai segítségével Dodik maga próbálta hátráltatni – mindhiába. A politikust azzal vádolják, hogy szembeszegült a nemzetközi békeküldöttség döntéseivel. A vádemelésre augusztusban került sor, miután az elnök aláírta az alkotmánybíróság és Christian Schmidt nemzetközi békeküldött (Németország korábbi többszörös minisztere) által hozott döntéseket felfüggesztő törvényeket.

Dodik az idén januárban a Boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendjével tüntette ki Orbán Viktor miniszterelnököt. Tavaly ugyanezt a kitüntetést a háborúban álló Vlagyimir Putyin orosz elnök vihette haza.

A per a boszniai állami bíróságon, Szarajevóban zajlik. Dodik a Reuters cikke szerint egy ideje következetesen azon dolgozik, hogy aláássa az állami intézmények, valamint a békeküldött hivatalának tekintélyét. A békeküldöttnek lehetősége van jogszabályokat alkotni, a boszniai békefolyamatot akadályozó hivatalnokokat pedig ki is rúghatja – írták.

Dodik régóta törekszik rá, hogy Bosznia szerbek által uralt régióját elszakítsa, de az elmúlt két évben magasabb sebességre kapcsolt ez ügyben. Boszniában – mint ismert – a kilencvenes években mintegy százezer ember vesztette életét a háborúban.

A balkáni ország törvényei hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtják azt a tisztségviselőt, aki nem hajtja végre a nemzetközi békeküldött – az úgynevezett főképviselő – határozatát, illetve bármilyen módon akadályozza azt. A szerbek ugyanakkor nem ismerik el Christian Schmidt főképviselői megbízatását, mondván, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa azt nem hagyta jóvá.

Dodik támogatói – köztük a Szerb Köztársaság vezetői – a hétfői tárgyaláson a bíróság karzatán felállva tiltakoztak, ezért a bíró távozásra szólította fel őket.

Arra a kérdésre, hogy megértette-e a vádiratot, Dodik azt válaszolta, hogy annak egyetlen részét sem érti, és hogy az a tények „elferdítését” jelenti. Szerinte egyetlen tény sincs megfelelően alátámasztva, a vádiratot pedig – mint a tárgyaláson fogalmazott – „politikai nyomásra készítették, inkompetens ügyészek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik