Nagyvilág

Svéd miniszterelnök: A NATO csatlakozásról nem tárgyalok Orbánnal az EU-csúcson

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

„Ezen a találkozón nem lesz semmilyen tárgyalás a NATO-ról” – mondta Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az EU-csúcsra tartva, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is találkozott.

Minél gyorsabban hozza meg Magyarország a ratifikációs döntést, annál gyorsabban beszélhetünk olyan dolgokról, amelyeket csak akkor lehet megvitatni, ha Svédország is tag. A Gripen harci repülők ügye fontos kérdés, egy régóta tartó együttműködés, amelyet tovább lehet fejleszteni, ha Svédország is NATO-taggá válik

– fogalmazott Kristersson a svéd Dagens Nyheter lap tudósítása szerint, amit a hvg.hu szúrt ki.

Mint ismert, a svédek katonai szövetséghez csatlakozását másfél éves késleltetés után Törökország januárban már megszavazta, ezzel az Orbán-kormány régóta hangoztatott ígéretével szemben az utolsó maradt, amely még nem döntött az ügyben.

Orbán közvetlenül a török kormány döntése előtt meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt tárgyalni, illetve elmélyíteni a két ország kapcsolatát. Kristersson szerdán közölte, hogy csütörtökön Brüsszelben találkozik magyar kollégájával, a hivatalos tárgyalás időpontját azonban továbbra sem tűzték ki. A svéd kormányfő javaslata volt, hogy egyelőre egyeztessenek az EU-csúcson Brüsszelben, ahol viszont nem lesz téma köztük országa NATO-csatlakozása.

Brüsszelben a blokk Ukrajnának juttatandó támogatásáról folyik a tárgyalás az országok vezetői között, ahol az egyre nagyobb nyomás alatt lévő Orbán Viktor ellenállása megtört, és megszavazta a háborúban álló ország támogatását:

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik