Nagyvilág

Veszélyes tárgyat találtak a stockholmi izraeli nagykövetségen

HENRIK MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
HENRIK MONTGOMERY / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP

„Éles” eszközt találtak szerdán a stockholmi izraeli nagykövetség területén – közölte a svéd rendőrség a Guardian című lap szerint. A rejtélyes eszközt „veszélyes tárgyként” is megnevezték, bár az nem derült ki, hogy pontosan miről is van szó.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök mindenesetre támadási kísérletként ítélte el a történteket.

Ez nagyon komoly dolog. A nagykövetség elleni támadási kísérlet mind az ott dolgozók, mind Svédország ellen támadást jelent

– fogalmazott a közösségi médiában. A rendőrség és a svéd biztonsági erők vizsgálják, hogy ki vagy kik a felelősök – tette hozzá. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy megszigorították a nagykövetség és a svédországi zsidó intézmények őrzését.

Ziv Nevo Kulman, Izrael svédországi nagykövete úgy fogalmazott: a követségi alkalmazottak „támadási kísérlet” áldozatai lettek, majd hozzátette:

„Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni a terror által.”

A svéd kormány október végén 10 millió koronát (1 millió dollár) ígért a zsidó intézmények és gyülekezetek biztonságának támogatására, miután az izraeli-gázai háború nyomán Svédországban is erősödik az antiszemitizmus.

December elején felvonulást is tartottak Stockholmban az antiszemitizmus ellen tiltakozva, ezen maga a miniszterelnök is részt vett. A svéd rendőrség akkor azt közölte, hogy a háború kitörése óta százhúsz bejelentés érkezett antiszemita bűncselekményekről.

Hogy mi lehetett a szerdán megtalált „veszélyes tárgy” arra a bulvárlapok találgatási engednek következtetni. Két svédországi bulvárlap azonosítatlan forrásból úgy értesült, hogy kézigránátról lehet szó. Az egyik lap azt írta, hogy a kézigránátot a kerítésen dobták át, és az épület közelében landolt. A tűzszerészek az eszközt megsemmisítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik