Nagyvilág

Melegházasságot támogató törvényjavaslatot nyújt be a jobboldali görög kormány

Spyros BAKALIS / AFP
Spyros BAKALIS / AFP

Csütörtökön nyújtja be a jobboldali görög kormány az azonos nemű párok polgári házasságát lehetővé tevő törvényjavaslatot a parlamentnek. A Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök mögött álló parlamenti többség a baloldali szavazatokkal együtt várhatóan elegendő lesz ahhoz, hogy a törvényjavaslatot el is fogadják.

A reformtervezet célja nem az, hogy forradalmi legyen, hanem hogy Görögország felzárkózzon az Európai Unió többi tagállamához, amelyek érvényesítik azt az uniós stratégiát az LMBTQ-jogokat érintő 2020-2025-ös célokat illetően – nyilatkozta a törvényjavaslat kapcsán még decemberben a miniszterelnök.

Görögország elmaradottnak tekinthető a szexuális kisebbségek jogait illetően az európai országok nagy részéhez képest. Az elmúlt évtizedben azonban elismerte az azonos nemű párok élettársi szerződését, és betiltotta a kiskorúak számára a szexuális orientáció elnyomását célzó úgynevezett reparatív terápiákat.

A közvélemény-kutatások a görög társadalom megosztottságáról árulkodnak. A görög ortodox egyház szerint a homoszexualitás bűn, és nyíltan ellenzi a törvényjavaslatot. Az LMBTQ aktivisták közül azonban sokan úgy vélik, hogy a törvényjavaslat nem megy elég messzire.

A miniszterelnök, akinek Új Demokrácia nevű jobbközép pártja nyolc mandátummal rendelkezik a háromszáz fős parlamentben, reményét fejezte ki, hogy balközép támogatással a reformokat keresztül tudja vinni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik