Nagyvilág

Traktorokkal indultak el Milánó belvárosába tüntető olasz gazdák

Enrico Mattia Del Punta / NurPhoto / AFP
Enrico Mattia Del Punta / NurPhoto / AFP

Első alkalommal kaptak engedélyt városba való belépésre az olaszországi gazdatüntetések résztvevői, akik traktoraikkal Milánó központja felé indultak el csütörtök délután, írja az MTI.

Először tíz traktor indult el az északolasz város központja felé, majd további tíz csatlakozott hozzá.

Az olasz nemzeti zászlóval fellobogózott traktorok lassú menetben haladnak a Milánóba bevezető országúton. Az Agrár Felszabadulás nevű mozgalomhoz tartozó gazdák úgy nyilatkoztak, a milánói dóm előtti térig akarnak eljutni. Egyelőre tíz traktor kapott engedélyt arra, hogy Lombardia tartományi székházáig eljusson.

A demonstrációk január 19. óta tartanak az egész országban, de a hatóságok most először engedélyezték, hogy a traktorok egy város területére lépjenek, sőt eljussanak a központba.

A Milánó kapujának számító Melegnano sztrádakijáratánál három napja mintegy száz traktor sorakozik. Most egy kis csoportjuk hajthatott be Milánó területére.
A szardíniai Cagliari kikötőjében szintén három napja tüntetnek a gazdák, és legalább szombatig maradni akarnak. Traktoraikkal elállták a kikötő kijáratait, melyeknél lassítják a kamionok áthaladását. Pénteken traktoros menetet tartanak a Sassari és Olbia közötti autópályán is.

Szicília szigetén ötszáz traktorral vesznek részt a tüntetéseken. A pugliai Brindisi városhatárát is átlépték a traktorok. Róma központjáig akarnak eljutni azok a demonstrálók is, akik a fővárostól északra, Orte magasságában tüntetnek a sztrádakapuknál.

Kapcsolódó
Tüzet gyújtottak és kövekkel dobálták meg az Európai Parlament épületét a tiltakozó gazdák
A demonstrálók épp az EU-csúcs idejére időzítették az akciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik