Nagyvilág

Szamárköhögésbe halt bele négy csecsemő Belgrádban

Egy gyermek életveszélyes állapotban van, lélegeztetőgépre szorul.

Négy gyermek belehalt a szamárköhögés okozta komplikációkba egy belgrádi kórházban, erősítette meg az információt  dr. Vladislav Vukomanović, kardiológus, az intézet gyermekklinikájának főorvosa, írja a Szabad Magyar Szó. Egy gyermek életveszélyes állapotban van, lélegeztetőgépre szorul.

Az orvos szerint a két, három, négy hónapos gyermekek kórképe nagyon súlyos lehet, ez a következménye annak, hogy négy csecsemő életét nem sikerült megmenteni. Jelenleg 70 gyermekről tudják, hogy pertussis fertőzött, vagyis szamárköhögése van, ezeknek a gyermekeknek a fele kórházi kezelésben részesül.

Az orvos szerint a kórházban lévők számából arra lehet következtetni, hogy egyre több a súlyos állapotú beteg. A szamárköhögés Szerbia-szerte terjed, 2023. december 31-ig 909 esetet jegyeztek fel, a legtöbb megbetegedést Beldrádban és a nyugat-bácskai régióban regisztrálták. A szakemberek szerint a helyzet aggodalomra ad okot, a betegség ugyanis szinte már eltűnt, létezik ellene védőoltás, de azt a szülők egyre gyakrabban elutasítják.

Egy hete a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelezte, hogy noha a szomszédos Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú szamárköhögéses esetről számoltak be az ottani járványügyi hivatalok, Magyarországon járványra nem kell számítani, mert az átoltottság (a kötelező oltásnak, a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeletnek köszönhetően ) magas, 98% feletti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik